Reklam//Gizli Reklam

Televizyonda markaların görünmesi yassah,
ne de güzel kristalleyip flu hale getirip içine ediyorlar görüntünün.
Truman Show'daki gibi saçma sapan ürün yerleştirmeleri gerçekten can sıkıcı olabilir ama bunu kristalle vs çözmek ne kadar mantıklı acaba?

Ama fakat ve lakin genelde bir Türk filminde/dizisinde markanın logosunun köşesini bile göstermemeye çalışırken yabancı filmlerdeki global markaların zekice ya da aptalca ama bir şekilde yapılan ürün yerleştirmelerinde bunun uygulanmaması hep garip gelirdi zaten, hala da geliyor.

cnbce de jay leno showda google street view diye bir bölüm var, google mapsten önce o bölgeye zoom yapılıyor daha sonra da street view konumuna getirilip esprili fotoğraflar konuyor ve 3-4 dakika boyunca yayınlanıyor bu. Burada google reklamı yapılmıyor mu peki? Gayet güzel yapılıyor bence, hem rahatsız etmiyor hem amerikan esprilerine gülenleri güldürüyor, bu arada google Türkiye için de bir reklam olmuş oluyor. Google'da ticari bir kurum olduğuna göre bu kısmın advertorial yazısıyla gösterilmesi ya da biplenmesi ve kristalleştirilmesi gerekmiyor mu?

Bir de geçenlerde bir Türk dizisnde gayet net facebook görüntüleri vardı, facebooktan para almadıklarına eminim ama sonuçta orada da ticari bir kuruluş olan facebook'un gizli reklamı yapılmış olmadı mı?

Yahut ezelin sonunda youtube/ezel yazması nedir.

Sadece Jay Leno'daki için Amerika'da bir reklam anlaşması olduğunu düşünüyorum, ikincisi tamamen senaryo icabı ve facebook popüler olmasından mütevellit ekrana girmiş, üçüncüsü ise yapımcının bir tercihi. Üçü de benim tahminim tabiiki...

Ama Beyaz Show'da Mynet'in bir uygulamasıyla ilgili bir bölüm konulsa, ya da dizide facebook değil de bir türk sitesi, mesela siberalem.com konulsa (birebir olmadı ama aklıma bu geldi), ya da dizilerin sonunda youtube değil de izlesene.com linki verilse... Yine aynı şekilde kristalsiz vs siz yapılabilir mi yoksa baştan mı vazgeçilir?

Gizli reklam yaptırmayacağım diye görüntülerin içine etmelerini sevmesem de böyle neyin doğru neyin yanlış olduğu belirsiz saçma bir uygulama da ayrıca rahatsız ediyor, madem sansür yapıyorsun doğru dürüst yap canım!

Aaaaa:)

Yorumlar

Popüler Yayınlar