Mustafa-Recep-Turkcell... N'oluyor?

Mustafa filmini duymayan kalmamıştır herhalde. İddiaya göre Turkcell Can Dündar'a demiş ki:
'Bizim toplumun her kesiminden müşterimiz var. Bu filme sponsor olursak bir kesimin tepkisini çekeriz'
Oldukça sansasyonel!

Ama benim mantığım Turkcell'in veya herhangi bir firmanın böyle birşeyi sponsorluk teklifini reddetme sebebi olarak söylemesini almıyor -tamam akit vakit vs söyler belki ama zaten mantıklı bir kişi de bu filmin sponsorluğu için oraya gitmez.
Turkcell daha sonra şöyle bir açıklama yapmış:

“Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu, dünya tarihinin en önemli liderlerinden Ulu Önder Atatürk'ü, hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtacak projeler bizi heyecanlandırdığından, 'Mustafa' filminin sponsorluk önerisini değerlendirdik.


Çalışmalarına saygı duyduğumuz proje yapımcısıyla yaptığımız ön görüşmelerde, filmin beklentimiz yönünde Atatürk'ün liderliğini, dehasını ve kahramanlığını dünyaya tanıtmaktan çok, Atatürk'ün özel hayatına odaklanan bir film olduğunu görünce projede yer almayı tercih etmedik.”
Ama tabii ki iddia bir kere ortaya atıldı ve negatif PR yapıldı bile. çoğu kişi ilgili haberdeki Turkcell açıklamasını okumuyordur bile. Haberin altına yapılan yorumlar da bunu gösteriyor zaten. Açıklamadan sonra yapılan yorumlardan ikisi şöyle:
Recep İvedik'i reklamlarında kullanan ve sponsor olan Türkcelle bak sen. Hemen Türkcell hattımı iptal ediyorummmmmmmmm. Atatürkçüleri de iptala davet ediyorum.

aynen katiliyorum diger arkadaslara, bundan sonra benim icin turkcell koca bir sifirdir, aboneligimi de derhal iptal ettirecegimden emin olabilirsiniz...
Ve haberin ilk kaynağı vatan gazetesinin an itibariyle anasayfasında Turkcell'in cevabıyla ilgili bir bağlantı yokken ilk habere de açıklamayla ilgili herhangi bir bilgi-link verilmemesi de ilginç.
Daha önce dediğim gibi "velev ki (!) gerçekten bu sebeple sponsorluktan vazgeçmiş olsun" Turkcell, bunu direkt olarak Can Dündar'a söylemesi için söyleyen kişinin ya aptal olması ya sarhoş olması gerekir.
Kaldı ki haberlerde filmin konusu Atatürk olduğu için ne olursa olsun sponsor olması gerekirdi şeklinde bir yaklaşımla Recep ivedik'e 2,5 milyonu verdiler Mustafa'ya 300bin euroyu çok gördüler tarzı yaklaşımlar da "fair play" anlayışına sığmıyor bence. Böyle bir haber hedef alınan herhangi bir markaya sponsorluk teklifi götürülerek yapılabilir. Teklifi kabul ederlerse oh ne ala, kabul etmezlerse "Sibel Can'a şu kadar verdiler Mustafa'ya vermediler, Ciguli'ye bu kadar verdiler Mustafa'ya vermediler -daha gider bu-" şeklinde bir haber yapmak çok kolay. Direkt çamur at izi kalsın gibi bir mantık ortaya çıkıyor. Bu da tabii ki medya gücüne sahip olmanın nelere kâdir olduğunu gösteriyor.
Konuyla ilgili zaten yazmayı düşündüğüm bu yazıyı yazmam için beni tetikleyen Şermin Topçu'nun şu yazısını da okumakta fayda var: bir romantik sponsor ağlanması örneği:can dündar

Filmi yine de izleyeceğim o ayrı mesele:)

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Vakti olan okuyucularınız için, işin aslının şu şekilde olduğunu düşünüyorum:

http://www.gazeteport.com.tr/YAZARLAR/NEWS/GP_312998

Özetle durum, affınıza sığınarak, bir kemik kavgasından öte bir olay değil.
h k dedi ki…
detaylı bir yazı olmuş, Hürriyet'in internet sitesinde Can Dündar'ın ilgili yazısını sürmanşetten değil gündem sayfasında diğer haberler kategorisinde sayfanın altında bir satırla vermesi de bir diğer ayrıntı. Milliyet.com.tr de otomatikman tüm yazarların yazıları anasyfada göründüğü için Can Dündar'ın yazısı da diğerleriyle birlikte görünüyor. Vatanın internet sitesinde anasayfada birşey olmayıp gündem sayfasında halen recebe var Mustafa'ya yok yazısı var..
vs vs...

Popüler Yayınlar