Ne Kuyruğu Canım


Bugün Ulus'taydım. Öğlen 2 gibi 20 metrekareyi geçmeyecek bir dükkanın önünde baya bi kuyruk var, güvenlik görevlisi sırayla alıyor içeriye. Ne ola ki dedim? Meğer Eyüp Sabri Tuncer'in yeriymiş ve yaklaşan bayram sebebiyle iyi kolonyayı orijinal yerinden almak istiyorlarmış (bu benim yorumum tabi). Altı üstü kolonya değil mi canım diyor insan ama bir yandan da Eyüp Sabri Tuncer dediğim için normal diyorum bu kuyruğa... Şu ara bi Pejera reklamları var onlar da 50 yıldır varız diyorlar ama o kuyruğu oluşturmak için bir 50 yıla daha ihtiyaçları vardır heralde...
Ne olursa olsun kolonya ve kuyruk ilginç bir şey:)

Yorumlar

Eren Kumcuoğlu dedi ki…
Burada muhakkak atladığın bir nokta olmalı. Ucuza mı satıyorlardı? Yoksa 1 alana 1 bedava gibi kampanya mı yapmışlardı? O işin ucunda muhakkak başka bir şey vardır Media Markt etkisi yaratan =)
h k dedi ki…
Bildiğim kadarıyla yok valla:) Ama şu nokta var orda Eyüp Sabri Tuncer'in ambalajlı kolonyaları değil orada doldurulan kolonyaları için sıra vardı, Ulus zaten Ankara ortalamasına göre ucuz olan bir yer ama yol üstünde bir tane daha vardı kolonya dolduran ve "0" kişi vardı. Bence kesinlikle Eyüp Sabri etkisi var burda Media Markt etkisi değil:)
Unknown dedi ki…
onu bırakta eski gelenekler ne kadar enteresan ya
misafire kolonya ikram etmek; niye ki?
nasıl başladı merak ettim
kokunun o kadar önemli olduğu bir çağmış demek
şimdiye uyarlasaydık herkese parfüm sıkılırdı heralde:D
h k dedi ki…
:D
Bu yıl devrim yapıp hepimiz misafir parfümü alalım bayram için:)
La Madame Chapeau dedi ki…
Eyüp Sabri Tuncer Leylak kolonyası için arama yaparken buldum burayı :)

Sosyolog gözüyle bakınca diyorum ki, büyük ihtimalle kolonya ikram etme adeti, yoldan gelen misafirleri ferahlatma ve dezenfekte etme maksatlı çıkmıştır :)

Fakat folklor ve toplumbilim açısından araştırılması gereken bir konu...
La Madame Chapeau dedi ki…
Küçük bir internet araması :D

"Kolonyanın Osmanlı topraklarına girişi, II. Abdülhamid döneminin ilk yıllarına rastlar. O dönemde ithal edilen ürünler arasında Farina'nın Eau de Cologne'u da bulunmaktaydı ilk "yerli kolonya" acaba ne zaman üretilmişti? Bu soru bizi Osmanlı topraklarında ilk ıtriyat fabrikasını 1882'de kuran Ahmet Faruki'ye götürüyor. Faruki, birçok müstahzar gibi kolonyayı da ülkemizde ilk olarak üreten kişidir. Ahmet Faruki o dönemlerde halk tarafından "odikolon" olarak adlandırılan Eau de Cologne'a "kolonya" adını verir.


Kolay imal edilebilen ve maliyetinin düşüklüğü nedeniyle satış şansı yakalayan kolonyanın tüketimi ülkemiz topraklarında hızla yaygınlaşır. Çünkü, kültürümüzde yaygın bir alışkanlık vardır: Eve gelen konukların hatırlarını, sağlıklarını sorduktan sonra ferahlatıcı ve hoş kokulu olduğu için gülsuyu sunmak... Tüm ülkede konuk ağırlama ritüelinin ilk adımı bu ikramdır. Ferahlatıcılık konusunda, gülsuyu ile yaptığı yarışı kolayca kazanan kolonya, toplum hayatımızda başköşeye oturmayı başardı. Bu alışkanlık hızla değişen toplumumuzda yerini koruyarak sürüyor."

Kaynak: http://www.kolonya.info/tarihce.html
h k dedi ki…
gerçekten ferahlatıyor:) ben kolonya yı hep almanyada üretilmiş köln yağı diye satmışlar buraya gelince kolonya halini almış diye duymuştum, demek ki şehir efsanesiymiş:)

Popüler Yayınlar