Okunuyoruz Biz, Ya siz?


Bir haftadır hem burda hem takip ediyorsanız diğer bloglarımda (1 , 2) farkettiyseniz artık yazıların altında "Bu yazı x defa okundu" diye bir ibare çıkıyor. Birçok blogda görmüş olsanız da bir de ben yazayım dedim.
İdris Cin'in blog dünyasına kazandırdığı okunuyoruz.biz sitesi sayesinde karşımıza çıkan bu özelliğin blog dünyası için hayırlı uğurlu olmasını umuyorum.
İdris bloğundaki yazıda " Amaç ise servise kayıtlı blogların yazılarının popülerliğini ölçmek ve (yeni) okuyucularıyla buluşturmak" demişse de ben şimdilik bu servisi sadece yazılarımın "ayrı ayrı" okunurluğunu ölçebilmek, görebilmek için kullanmayı umuyorum. Zira bloglarımın günlük ortalama ziyaretçi sayısı 100-150 arasında ve an itibariyle anasayfada görünen en düşük okunma sayısı olan 278'e gelmesi için baya bi süre var gibi duruyor.
Kullanıcıların bir çoğunun da en fazla ilk 3 sayfaya bakacağını düşünürsek (en azından google aramalarındaki buna benzer bir istatistikle benzeştirirsek öyle)o günkü okunuyoruz.biz de 4. veya 5. veya 10. sayfadaki yazımın bloğa trafik çekeceğini pek sanmıyorum. Para parayı çektiği gibi en azından bir süre daha hit hiti çekecektir. Ki İdris'le olan mailleşmemizde de bunun eleştiriler arasında olduğunu ve çeşitli çözümler olacağını söyledi umarım en kısa sürede bu duruma bir çözüm bulunur. Site benim amacıma bu haliyle de hitap etse de fazla trafik zarar getirmez:)
Sistemin bir diğer eksiği ise yazı okunurluğunu sayarken anasayfada yalnızca en üstteki yazıyı okundu olarak kabul etmesi. Alttakileri de kabul ediyor olsa da çok daha düşük bir oranda kabul ediyor zira aşağıdaki resimde görüldüğü üzere 4 yorumlu bir yazı 2 kez okunmuş olarak görülebiliyor. Bu bir kodlama işi olduğu için buna en iyi çözümü yine kodu yazan idrisin bulacağına eminim, malum ben koddan falan anlamam:)
Sistemin suiistimallere açık olmasını da göz ardı etmemek lazım, örneğin aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü üzere teknodergi kodu tüm sayfayı sayacak şekilde eklemiş ve anasayfa sürekli olarak görüntüleneceği için yazıların ayrı ayrı yazılmasına göre rekabetçi bir avantaja sahip oluyor bu site, ve bir süre sonra tüm zamanların en çok okunan blog yazısı olarak bloğun kendisi ortaya çıkabilir. Teknodergi spam bir blog görünümünde olmadığı için şu aşamada çok göze batmasa da "seo(!)" yaparak son derece abuk bir sitenin tüm zamanların en çok okunan blog yazısı "gibi" görünmesi içten bile değil.


Sistem şu haliyle benim googledan en fazla ziyaretçi eken yazılarımı çok iyi bir şekilde gösteriyor. Bir de 1-3-7-30 gün değil de istrediğim aralıklarda okunmayı görsem sadece bu bile blog yazarı için güzel bir veri olabilir, zira google ziyaretçilerinin eğilimini belirlemek blog yazarı için yazılarının yönüne dari güzel ipuçları sunabilir.

Gelgelelim önerilere:
  • Sistemin daha iyi çalışması ve spam blogların önlenmesi için spam bildir şeklinde bir özellik eklenebilir.
  • Hit hiti çeker sözüne karşı da digg ve türevlerinde olan bekleyenler ve yayınlananlar gibi bir kategori oluşturularak günün en çok okunan yazılarının yanı sıra sayfanın alt kısmında rastgele gösterimle belli bir gösterimi (Örneğin50) aşan yazılar gösterilebilir.
  • Ayrıca iç sayfalarda kalan popüler yazıları da göstermek için bir widget oluşturarak dileyen blogcunun istatistiklerini çeşitli şekillerde göstermesi sağlanabilir.
  • Bir de şu ana kadar kullandığım, kullanıp attığım bir çok widgetı çeşitli bloglarda görüp "aa ne güzelmiş" diye aldığım için bu kodu kullanan blogların okunuyoruz.bize bağlantı vermesi sağlanabilir.
  • Son olarak ismi beğenmeyenler çıkmış belki sitenin ismi benioku.com olabilir:)
Yazım eleştiri üzerine gibi görünse de okunuyoruz.biz'in blogküre için faydalı bir sistem olacağın güvenim tam:) Şu ana kadar 127 blog eklenmiş ve bu sayının zaman ilerledikçe ve sistem zenginleştikçe artacağını umuyorum. Yazımı İdris'in site bannerındaki veciz sözle bitirmek istiyorum:)

Burdan buyurun:)

Yorumlar

İdris Cin dedi ki…
Merhaba Hüseyin,

Bu değerli yazınla paylaştığın eleştiri ve görüşlerin için teşekkürler, çok yakında gelicek yeni versiyonla beklentilerinizi daha çok karşılamayı umuyoruz.

Okunuyoruz.Biz zamanla çok daha iyi konuma gelecek ve blog yazarlarımız için de çok daha faydalı hale gelicek. Tekrar teeşkkürler...

Sevgi ve Saygılarımla

Popüler Yayınlar