İtalyan Jartiyere Türk Asıllı Parisli İtalyan Rakip

Hürriyet'teki haberde şöyle diyor:
YILLIK 1 milyar doları bulan üretiminin yüzde 90’ını ihraç ederek, erkek çorabında dünya lideri Çin’i zorlayan Türkiye, şimdi de ürettiği fiyonklu, sarmaşıklı, yapraklı, dantelli, ekose ve fileli modellerle, desenli kadın çorabı pazarının lideri İtalya’nın tahtına göz dikti.

Ve şöyle devam ediyor.
KADINDA 5 BÜYÜK FİRMA: İnce kadın çorabı üretiminde ise 5 büyük firma 10 farklı markayla rekabet ediyor. Parizyen, Müjde, Penti, Vog, İtaliana, Berk gibi markaların ön plana çıktığı pazarda, trend son iki yıl içinde desenli ve renkli ince çoraplara kaydı. Bunda da, Türk kadınlarının çorapta yenilikleri takip edip, daha cesur tercihlerde bulunması etkili oldu.

Penti ve Vog ne demek onu bilmiyorum, Müjde TDK'ya göre Farsça'dan dilimize geçmekle birlikte ben onu Türkçe gibi benimsedim, Berk ise yine TDK'ya göre Türkçe. Gelgelelim İtaliana ve Parizyen'e. Parizyen parisli anlamında Parisienne nin Türkçeleştirilmiş(!) hali, İtaliana ise büyük İ ile yazıldığıma bakma aslında öz be öz İtalyanım deyip bunu tüketiciye yutturmaya çalışan bir isim.

Peki İtaliana ve Parizyen gibi en büyük marka isimleriyle Türkiye İtalya'nın tahtına göz dikse hatta yerine geçse ne olur? Bir şey olmaz, Türkiye fason üretir markanın katma değeri yine büyük ölçüde italyanlara, parislilere; her kimse ona gider...

Yazık...

Yorumlar

Popüler Yayınlar